projets

Apartment block – Clos du Miroir & Dewez (former Pfizer site)

Logements

Brussels

Found just next to place du Miroir, on the company Pfizer's former site in Jette, this building is part of an extensive project called "Le Clos du Miroir," which totals 6 blocks, 156 apartments and 159 parking spaces.

The original site, which dates back to 1975, formerly had offices, laboratories and workshops for pharmaceutical production, in addition to administrative areas. It had three separate entrances; chausée de Wemmel, rue Léon Theodor (shopping street where the tram 19 stops) and rue Thomaes.

Via these different entries, the challenge was to create a garden city in the centre of Jette. A real tree-lined pedestrian path within the island, serving both sides of the apartment blocks. Besides the street, there are stretches of water, which are accessible by all throughout the day and which are secured by a grid, which can be accessed by a side pedestrian entrance in the evening.

However, the site, which is reserved for pedestrians, is accessible by fire department vehicles, removal vans and household waste pickup trucks. Each entry to the Apartment block has a bicycle shed which is accessible by the inner street, in addition to an area for sorting household waste.

The Dewez building marks the main entrance to the site, chausée de Wemmel, facing the beautifully restored administrative centre of the town of Jette (formerly the DON BOSCO site in Villa Saint-Antoine).

This restoration brought a new lease of life to chausée de Wemmel and will be completed by the site’s restoration, which itself is even been included in a district contract aiming to revitalise the entire town of Jette.

This building, which was built under a public-private partnership with the SDRB, includes 34 exclusive apartments and a communal nursery on the ground floor.

The accommodation is very comfortable and meets high living standards. Apartment sizes are designed according to SDRB requirements (studios, 1, 2 and 3 bedroom apartments) and the top floor includes beautiful penthouses. It therefore offers a variety of apartments to suit all people.

The design is geared towards energy saving through efficient insulation, a double-flow ventilation system and a highly efficient collective condensing boiler.

Finally, note that the architectural design evokes the site’s history through the creation of steel and wooden balconies, as well as the integration of steel beams and pergolas in the facades. Facades which are made from bricks and special plasters remind us that this is very contemporary accommodation.
 

projets