projets

Office block - Bastion

Bureaux

Brussels

Overlooking Porte de Namur with its 25 floors, the tour Bastion has been rejuvenated and once again has became one of Brussels’ jewels.

Found in the centre of a lively area and close to the business district, the building’s restoration also involves the revitalisation of an entire neighbourhood.

The building’s major transformation has mainly consisted of:

  • Reconsidering new links, entrances and entities for offices, the gallery and the passage under the tower between Square du Bastion and Place du Champ de Mars.
  • Designing new foundations, new chasses and a crowning cornice worthy of a Tour.
  • Improving roofs.
  • Incorporating a fire escape on the inside rather than outside of the building.
  • Build new toilet facilities.
  • Include air conditioning techniques and existing electrical equipment.
  • Renew the battery of 8 lifts.
  • Complete the building and in particularly the elevator cores and office floors.
  • Renew the Square.

The amenities at the foot of the tower have been particularly improved. The avenue de la Toison d'or therefore ends on the Square du Bastion, which has been completely transformed. The area has been intentionally cleared for easy urban interpretation.

On the square, the block's entrance overlooks the area between the path towards Champ de Mars and the entrance to the shopping mall.

Around thirty years old, this building, which was originally designed by the architect Robert Goffaux, has felt the weight of the years and has required a complete transformation that better meets current requirements.

The gatehouse area has been completely demolished, enabling the establishment of foundations for the tower. The stone façade of the office floors has been kept.

The exterior woodwork has been replaced and provides more efficient glazing, both thermally and acoustically. The remodeling of the staircases and technical upper floors has enabled a perfectly rectangular roof to be built for the circulation of cleaning apparatus. Its structure and the rails laid on the roof, are hidden by a composite glass cement ledge in which lighting is included.

Thanks to its coronation, the tower has become a landmark in the Brussels landscape - both during the day and at night.

The interior is also redesigned in its entirety. In addition to flexible spaces, the adapting to new IT data and the latest standards in terms of security and fire protection, innovations are added to the records of air conditioning and lighting.

The technique of cold ceilings by convection has enabled a metallic ceiling of 15,000 m² to be created, which incorporates the lighting.

This ceiling and lighting system, which is particularly designed for this building has been completed at a lower price (3,000 fb/m²) than that of ordinary ceilings installed in promotional buildings.

This technical expertise has also helped preserve headroom of 2.85m in offices.

The materials were chosen with a strong concern for texture, clarity and robustness. The lighting is both discreet and functional.

Due to its location, the project’s advantage lies in the fact that it exceeds the strict framework of a private order to initiate talks with the public space and offers future prospects for an entire neighbourhood. In short, a way of considering the architecture.

This has been rewarded by the fact that virtually all spaces were immediately rented.

projets