projets

Office block - Fineter - Eternit

Bureaux

Brussels

The building consists of a neo-Norman building, which was formerly the home of the Waucquier family. It also has a new horseshoe wing that is organised around an interior patio.
As the design of the basic plan prevented easy movement between the different buildings, at the outset it seemed that the axis of the composition should be the house’s former entrance.

The removal of the service stairs and staircase of honour facilitated this composition; the entrance became an atrium that distributes and organises the spaces on two levels.

Light enters via numerous bays, which is reflected under the arches and gives the area a prestigious aura.

From the park that surrounds the building, rises the lyricism of landscaped gardens, which are so present that they would become a key part of the project’s guidelines.

The old building and the new one were connected by windows which enable horizontal traffic from one building to the next, aong the way so that the interior and exterior combine with each other.

The materials use different shades of green so that the garden enters inside the building, blurring the boundary between these two atmospheres.

Interior woodwork and furniture were designed in the continuity of the building’s architecture, with the same essence as the building, therefore creating the company’s unity and image.
The furniture showcases the materials and warm colours in order to give the workplace a more human aspect.

Lighting is one of the main components of the architecture; the eye looks at the light and therefore the light fixtures. Therefore, the design of the brackets was an essential step of the project.

These studies lead to the choice of indirect lighting combining materials such as cast aluminium and frosted glass. As for the BREDERODE project, it was interesting to create a lighting family from the same element.
The production of a series has reduced the cost of the device consistently and has provided customised aesthetics that confide part of its identity to the building.

The techniques and architectural details merge with each other. Lighting, air returns, become compositional elements.

projets